Τι είναι το 127.0.0.1 και ποιά η διαφορά με το localhost

Η IP διεύθυνση 127.0.0.1 αντισοιχεί στο localhost αναφέρονται στην ίδια συσκευή, τον ίδιο σας τον υπολογιστή. Ένας server οπουδήποτε και αν βρίσκεται στον πλανήτη έχει μια IP διεύθυνση. Στο τοπικό μας δίκτυο στο σπίτι ή στην επιχείρηση, στο κινητό μας, στο tablet, σε όλα τα laptop και στους σταθερούς υπολογιστές έχουμε IP διευθύνσεις. Η διεύθυνση 127.0.0.1 ή localhost δεν αντικαθιστά καμία από τις IP των υπολογιστών ή του router όπως έχουν αναφέρει σε παλίοτερα άρθρα. Είναι απλά μια extra IP που έχει κάθε συσκευή για να αναφέρεται στον εαυτό της και για το υπόλοιπο άρθρο θα την αποκαλούμε εσωτερική διεύθυνση.

Γιατί χρειάζεται η loopback διεύθυνση

Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που δημιουργήθηκε για να επικοινωνεί τόσο με άλλους υπολογιστές όσο και με τον εαυτό του. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν αρκετές φορές, που μπορεί μια εφαρμογή να στείλει κάποια δεδομένα σε μια άλλη ή να δημιουργήσουμε έναν μικρό server και να θέλουμε να δουλέψουμε τοπικά στον υπολογιστή μας. Η λήψη και εγκατάσταση του XAMPP είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να έχετε έναν τοπικό server στην υπολογιστή σας. Αυτό θα σας εγκαταστήσει τον διάσημο Apache server και την βάση δεδομένων MySQL. Για τους παραπάνω λόγους έχει δημιουργηθεί η IP του ίδιου υπολογιστή μας και λέγεται localhost ή 127.0.0.1. Είναι ακριβώς το ίδιο αν και πολλές φορές σε διάφορα προγράμματα χρειάζεται να το αλλάξουμε από το ένα στο άλλο λόγω κάποιων σφαλμάτων.
Αν ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο θα μπορούσε να πεις κανείς, οτι η loopback address δηλαδή η 127.0.0.1 είναι σαν να έχετε συμπιέσει ολόκληρο το facebook (όλες τις εγκαταστάσεις του) και να το έχετε τοποθετήσει μέσα στον υπολογιστή σας. Τότε, αντί να γράψετε στο URL ενός browser facebook.com θα γράφετε localhost



Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμη περιγραφή για την διευθυνσιοδότηση IP αλλά κα το Local Host. Πράγματι συνήθως το IP του router είναι στο 192.168.1.1 ή στο 192.168.0.1. Συνήθως εξαρτάτε από τον κατασκευαστή αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να αλλάξει κάνοντας τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού